Om oss


Gigi och Bosse

Om Gigi
Sommaren 2012 lämnade jag ett bra och tryggt jobb i IT branschen för satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det är nog ett av de modigaste och bästa beslut jag tagit i mitt liv :-)! Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är  den enda kvinnan. Bland annat för mitt engagemang att stötta nybörjare att komma igång med fågelskådning, främst kvinnliga skådare, fick jag BirdLife Sveriges (tidigare SOF)  fina utmärkelse “Silvertärnan” år 2010. I februari 2009 tog jag initiativet starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media. Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och jag år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade jag som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallgalen.

Om Bosse
Under sommaren 2018 så startade vi Fågelguidning AB och jag kom in som delägare och vi arbetar nu tillsammans i bolaget.
Jag har ett förflutet som fågelskådare sedan början av 1970-talet, med ett brett intresse av djur och natur. Under de senare åren har fotografering blivit en naturlig del i mitt liv, en del av bilderna finns på Pbase. Har tidigare arbetat som egenföretagare inom IT branschen, men sedan många år mest arbetat inom olika chefsbefattningar. 

Gigi arbetar heltid med fågelskådning och leder och guidar grupper, har kurser, studiecirklar, föreläser &  föredragshållare, medan Bosse arbetar deltid i företaget. Vi är återförsäljare av kikare och vissa tillbehör  samt har ett samarbete med Swarovski optik och Gunnar Olsson Foto. Vi samarbetar även med ett antal andra företag som reseledare och guider inom och utanför Sverige. Vi är även föreningsaktiva och Gigi sitter i flera styrelser bla.  som vice ordförande i Stockholms Ornitologiska Förening (StOF), ledamot i Mälaröarnas Ornitologiska Förening (MOF) samt med i fågelintressekommitté (FIK) i BirdLife Sverige.

Fåglarna och naturen har vi som grannar på Färingsö, en av Mälaröarna i Ekerö kommun utanför Stockholm. Där, intill Väntholmsvikens strand, bor och verkar vi.

 

2017-01-27-15-18-07

 

Se gärna på min videoblogg under våren-17, ett samarbete med Gofor Media. Gigi videoblogg

 

 

 

1-foto-2017-02-21-08-30-57

Inför premiärstarten den 21 feb-17 av programmet Det stora fågeläventyret med 8 avsnitt. Jag och deltagaren Bathina Philipson blir intervjuade om programmet. Här är intervjun Gomorron Sverige SVT1

 

 

DN 31 juli 2015Den 31 juli 2015 publicerades en artikel DN om vikten att komma ut i naturen och fågelskådning kan vara moroten, samt om hur jag tog tag i min arbetes och livs situation och blev professionell fågelskådare. Den fick en hel sida i DN och blev galet uppmärksammat, kul! Här kan du läsa samt se en filmsnutt: Med sinnena uppkopplade på fåglar.


foto-2016-12-08-21-37-17

 

 

Enytt var och besökte mig hemma i dec 2016 för filma en intervju om att vara fågelskådare på heltid. Se filmklippet Här

 

 

I studion Gomorron Sverige, Svt1
I studion Gomorron Sverige, Svt1

 

Jag medverkar i Svt1 Gomorron Sverige och pratar om röstningen på Sveriges blivande nationalfågel. Se klippet Gomorron Sverige Valborg-15.


1-Godmorgon-Sverige-a

Det börjar bli en tradition att sitta med i direktsändning i TV i samband med arrangemanget ”Vinterfåglar inpå knuten” 2015. Denna gång i Godmorgon Sverige i Svt1. Se klippet God morgon Sverige svt1.

 


Skoj i TV studion - undrar vad jag sa? Eller höll de med att det är jättekul att skåda fåglar? ;-)
Skoj i TV studion – undrar vad jag sa? Eller höll de med att det är jättekul att skåda fåglar? 😉

I samband med Vinterfågelräkningen i januari 2014, satt jag i TV soffan hos TV4 och vid Fåglarnas slottsbar på TV 4 nyheterna. Se klippen TV Soffan och TV Nyheterna.


1a-Rappbild-00

Nätverket Rapphönan, som jag är initiativtagare till, har fått stor uppmärksamhet sen dess start. Här är en trevlig intervju och artikel från Natursidan.se i samband med att Rapphönan fyllde 5 år 28/2 2014. Rapphönan – nätverket som förändrat svensk fågelskådning


Under våren 2013 sände Tv4 10 avsnitt av frågeprogrammet Fantasterna. Sista avsnitten handlade om fåglar och jag var en av de 5 utplockade. Tyvärr kom inte jag och trycksvarsknappen överens så jag åkte ut i första omgången, trots superlätta frågor :-( men det var ändå mkt spännande, pirrigt och kul att vara med! Här kan man se den korta presentationen om oss deltagare De är Sveriges största fågelfantaster. Foto Magnus Corell
Foto Magnus Corell

Under våren 2013 sände Tv4 10 avsnitt av frågeprogrammet Fantasterna. Sista avsnitten handlade om fåglar och jag var en av de 5 utplockade. Tyvärr kom inte jag och trycksvarsknappen överens så jag åkte ut i första omgången, trots superlätta frågor :-(  men det var ändå mkt spännande, pirrigt och kul att vara med! Här kan man se den korta presentationen om oss deltagare De är Sveriges största fågelfantaster.


Gigi Fantasterna a Tv 4

 

Stillbild från presentationen av mig i TV programmet Fantasterna. Man ska ha skoj i fält! 🙂


Årets Rosenbergpris har tilldelas Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist ”för deras gemensamma och framgångrika arbete med att öppna nya vägar och metoder för att sprida kundskap om fåglarna och deras roll i naturen”.
Årets Rosenbergpris 2012 har tilldelas Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist ”för deras gemensamma och framgångsrika arbete med att öppna nya vägar och metoder för att sprida kunskap om fåglarna och deras roll i naturen”.
Gigi, styrelseledamot i Club300. Foto Kjell Yngerskog
Gigi, styrelseledamot i Club300. Foto Kjell Yngerskog
Här står jag ovanför vackra Geirangerfjorden i Norge, sommar 2013
Här står jag ovanför vackra Geirangerfjorden i Norge, sommar 2013

 

 

Ett svar till “Om oss”

 1. Läste den välgjorda artikeln i Roadrunner 2/2018. Synnerligen imponerande! Och vilken rubrik – den myntades först av filosofen Heraklit 500 f.kr. Nu är jag 76 år och krafterna därefter. Har svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen trots mina 62 skådarår. Efter en lyckad grå starroperation tänkte jag dock belöna mig med en modern tubkikare. I artikeln stod det att du bland annat använder Swarowski ATX 65. Verkar prima grejor! Men det stod inte vilket stativ och stativhuvud du kör med.
  Ber om ursäkt om du tycker jag är lite påträngande!
  Harebra
  Gunnar Rosqvist
  070-3103249
  Mellangatan 25
  55451 Jönköping

Kommentera