Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det är nog ett av de modigaste och bästa beslut jag tagit i mitt liv :-)! Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan. Bland annat för mitt engagemang att stötta nybörjare att komma igång med fågelskådning, främst kvinnliga skådare, fick jag BirdLife Sveriges (tidigare SOF) fina utmärkelse “Silvertärnan” år 2010. I februari 2009 tog jag initiativet starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media. Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och jag år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade jag som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallgalan. Jag får ofta förtroende att medverka som expert i radio, tv eller i artiklar. April 2023 valdes jag in som ledamot i riksorganisationen BirdLife Sverige.
Bosse Thoor
Under sommaren 2018 startade vi Fågelguidning AB och jag kom in som en del av bolaget. Merparten av mitt arbete består av ekonomi och hemsidan.
Jag har ett förflutet som fågelskådare sedan början av 1970-talet, med ett brett intresse av djur och natur. Ända sedan jag började skåda fågel har Öland varit min naturliga plats för mig, älskar strandängarna på norra Öland. De senaste 10 åren har WP “kryssandet” blivit ett naturligt inslag i mitt resande. Ringmärkning i trädgården i Ebbegärde är ett lärorikt inslag i vardagen, Så otroligt mycket man lär sig om fåglarnas ruggningmönster, åldrar och flyttningstider. Ett annat intresse är dag- och nattfjärilar, en fin sommarkväll och få tända fjärilslampan det är alltid lika spännande. Fotografering är idag en viktig del i mitt naturintresse, försöker fotografera allt blommor, fåglar, fjärilar mm., en del av bilderna finns på Pbase.com.
Göran Pettersson
I snart tjugo år tillbaka har jag arbetat heltid med reseledning, planering och budgetering av resor. Tre komponenter som är lika viktiga för att en resa ska kunna genomföras på bästa vis. Sedan min första utlandsresa 1978 (Turkiet) har jag hunnit med ett stort antal utlandsresor, varav drygt 110 resor som reseledare. Världslistan på fåglar hade nog kunnat vara längre, men det är istället återbesök till resmålen som jag tycker är så berikande. Att återse miljöer, lokalguider, hotell och lodger samt naturen är en fröjd för mig. Jag vill nog påstå att jag trivs i alla miljöer, men bergsområden och intakta skogar har nog ändå störst lockelse för mig. Jag kommer till Himalaya nästan varje år och det är mäktigt att besöka. Tropiska regnskogar där man kan känna doften av liv har också präglat mitt resande med många besök i tropiska Asien och Afrika. För några år sedan startade jag min egen verksamhet, Naturspecialisten, med inriktning på att producera intressanta fågel- och naturresor. Det har fallit väl ut. Det är som sagt inte bara fåglar som lockar mig på resorna, utan också däggdjur, fjärilar, reptiler och i viss mån växter. Därtill tackar jag inte nej till en portion god mat. Med ett opretentiöst ledande där alla i gruppen får plats och med en portion humor brukar stämning vara mycket trevlig på mina resor. Som det ska vara när man reser med likasinnade!
Anders Blomdahl
Jag har varit en hängiven fågelskådare sedan mitten av 70-talet, som bl.a. medförde att jag var en av författarna till boken Sjöfågelguiden (Flight Identification of European Seabirds på engelska) och under några år satt som sekreterare i Sveriges Ornitologiska Förenings Raritetskommitté.
Jag är numera även en mycket engagerad fågel- och naturfotograf, som anlitas för många föredrag och utställningar. Min senaste utmärkelse var då jag fick hela 4 bilder som ”commended by the judge” i den stora internationella och mycket prestigefylld tävlingen Bird Photographer of the Year 2019. Ett av mina fotografier har dessutom legat som underlag för ett frimärke på Åland.
Jag har en mycket stor erfarenhet av att planera, arrangera och leda foto- och naturresor. Har under 18 års tid arbetat som reseledare i AviFauna och rest till många av världens olika hörn. Senast jag räknade kom jag upp i ca 40 besökta länder.
Jag arbetar vid sidan om fotograferingen och reseledandet även som miljökonsult, med huvudsakligen miljöjuridiska ärenden.
Anton Blanch
Anton heter jag och har sen jag kan minas alltid haft stort intresse för fågel och natur. Har spenderat mycket av min uppväxt på Öland där det stora fågelintresset tog fart. Har spenderat många somrar på Ottenby fågelstation samt Naturum Ottenby där ett intresse för ringmärkning samt guidning kommit fram. Tack vare kunskap inom ringmärkning och guidning har gjort att en del fågelinriktade resor utanför Sverige blivit av, som Mongoliet tex där bilden är tagen. Studerar i dagsläget kandidat i Miljövetenskap i Lund där förhoppningsvis i framtiden kan få kombinera jobb med miljöfrågor och fågelfrågor.
Gabriella “Gabbi” Ekström
Naturälskaren och fiskexperten som sadlat om och blivit fågelskådare. Sedan 25 år tillbaka jobbar Gabriella med tropisk fisk och känner till utseendet och beteendet på tusentals arter. Hon tilltalas av fågelskådningen för att den ger naturupplevelsen en extra dimension och kryssandet ger lite extra spänning. Roligast är eko-skådning där man bara får ta sig fram med egna krafter. Hon lockas av det mesta i fågelväg, men andfåglar har en särskild plats i hennes hjärta, både sedan barndomen i Stockholms skärgård, och för att de är så bra att lära sig skåda fågel på.
Gabriella är van att prata inför folk då hon även kommenterat cykel på TV, bland annat OS för SVT och flera Tour de France for TV4. TiIl vardags trivs hon bäst när hon får vara ute i naturen, gärna på Öland, i fjällen eller på norra Färingsö där hon bor. Även långväga resmål lockar, Gabbi som hon kallas, har rest i ett 80-tal länder och tycker om att klättra i berg eller att ta med sig cykeln för att komma nära naturen och lokalbefolkningen.
Som kuriosa kan nämnas att hon jobbat på Bunbury Swamp Zoo i Australien och där varit ansvarig för att duscha emuerna.
Javi Elorriaga
Född i Txorierri-dalen, vilket betyder “fågelland” i Baskien 1978. Det var i denna region nära Bilbao, i norra Spanien, där började han utveckla ett djupt intresse för fåglar i en tidig ålder. Som en miljöstudent deltog Javi i ett antal fågelundersökningar och forskningsprojekt i Biscay (Baskien).
Under det senaste decenniet har han arbetat med flera större projekt i Europa. Han har också arbetat med Lammgam i Pyrenéerna och Picos de Europa National Park.
Tidigare också varit medlem i den spanska kommittén för Rare Birds motsvarande svenska RK. Fotografering är en annan av hans stora intressen.
Javis kontakt med Tarifa och Gibraltarsundet började på slutet av 90-talet. Här deltog han regelbundet som volontär för att räkna rovfåglar. Denna oförglömliga upplevelse resulterade i en stark koppling till Tarifa och det omgivande naturparadiset. Som fältornitolog i södra Spanien har Javi ständigt engagerat sig i övervakningen av fågelmigration. Under många år har han arbetat som natur-, fågel- och fotoguide.
Mads & Tina Elley
Det hele begyndte da jeg var 10 år gammel. Jeg studerede interesseret min fars fuglebøger og endelig lykkedes det at komme med på min første rigtige fugletur. Den dag glemmer jeg aldrig. 5. oktober 1969 blev jeg definitivt fanget af fuglenes fantastiske verden.
7 år senere mødtes Tina og jeg. På et fugle-kursus naturligvis!
Siden har kikkerten været en fast del af bagagen, når vi har rejst ud i verden. Vi har set på fugle i over 60 lande på alle kontinenter og fra skib på det åbne Atlanterhav.
Fuglene er i centrum, men der er også plads til kulturelle indslag undervejs. Når vi rejser er kameraet altid med. Jeg ser mig selv som en birder med et kamera. Oplevelsen er det vigtigste, billederne er et herligt supplement. Det giver os også mulighed for at dele vores oplevelser når vi holder rejseforedrag i lokale foreninger for fugleinteresserede. Det har vi stor glæde af og god succes med.
Jeg arbejder fuldtids som lærer og underviser store børn i matematik, fysik og kemi. Tina arbejder fuldtids som studievejleder. Vi har begge stor glæde af at formidle vores interesse for fuglene til andre. I grupper er det ofte os der tager hånd om de mindre erfarne og glæder os over at dele vores viden og erfaringer. Dette tager vi med os på vores rejser med Fågelguidning AB.
Magnus Hellström
Född 1974 och uppvuxen i Mälardalen och i Västervik men sedan drygt 20 år bosatt på Öland. Utbildad agronom och biolog och anställd av BirdLife Sverige som chef för Ottenby fågelstation på Ölands södra udde. Har många och långa fågelstationsvistelser bakom sig i bland annat Sverige, Kina, Mongoliet och Israel vilket resulterat i stort intresse för såväl art-, köns- och åldersbestämning som taxonomi. Magnus är en av huvudförfattarna till boken Ageing & Sexing of Migratory East Asian Passerines och är också f.d. ledamot och ordförande i SOF:s raritetskommitté 2002-2012. Initiativtagare och programledare i den populära fågelpodden “Pjodden”. Främst intresserad av den holarktiska fågelfaunan och reser helst i tempererade områden.
Mova Hebert
Jag heter Mova Hebert och guidar och visar gärna fåglar i de flesta miljöer. Jag bor mitt i Stockholm, så det blir en hel del “betongskådning” men också på klassiska lokaler runt Stockholm! Jag är regelbundet på Landsort där det ringmärks vår och höst, men jag spanar mest sträck och har haft kurser i sträckskådning där. Tidigare har ag suttit i styrelsen för Stockholms ornitologiska förening och leder en del resor, bl a. till Tåkern för föreningen. I närheten av denna fågelrika sjö har jag och min sambo en liten stuga, så också en favoritlokal! Till vardags jobbar jag som naturmiljökonsult och är biogeo-vetare i grunden. Det ger mej en bra allmän naturvenskaplig grund med kunskap inom geovetenskap, naturgeografi men också en mer “artig” kunskap, bla inom växter och ryggradsdjur, utöver fåglarna!
Monica Wallin
Monica heter jag och är nybliven pensionär. För mej är det underbart att själv bestämma över min egen tid efter att ha arbetat med olika yrken hela mitt liv. Bland annat förskollärare, men det roligaste var att arbeta som verksamhetsansvarig på ön Fjärdlång i Stockholm skärgård. Då fick jag vara nära naturen varje dag. Min ”karriär” avslutade jag på fritidsavdelningen i Tyresö Kommun.
Jag har alltid varit väldigt mycket ute i naturen. Både hav, skog och fjäll. Mitt fågelintresse tog fart när jag var på en utflykt med Svenska Turistföreningen och fick se den vackra kungsfiskaren, i en kikartub. Det var tolv år sen och jag blev frälst!
Jag gick på kursen börja skåda fågel, den var perfekt för mej, en riktig ögonöppnare för att komma igång. Efter det har jag vart på många arrangerade fågelresor och lärt mej mycket av andra. Jag inventerar tjäder och storlom på hemmaplan i Tyresö.
Jag har även suttit med i Södertörns Fågelklubb och i Stockholms ornitologiska styrelse. Nu har jag avsagt mej den typen av uppdrag, men är gärna medledare på exkursioner och resor.
Jag tycker också om att köra bil och minibuss på fågelresorna. Jag körde taxi extra en period i mitt arbetsliv så det passar mej perfekt.
Janne Björk
Mitt natur- och fågelintresse kommer nog av att jag är uppväxt på en bondgård, södra delen av Färingsö, nära Törnbyviken där jag som barn kunde utforska naturen antingen ensam eller med en naturkunnig far. Började skåda och kryssa fåglar mera flitigt i 25 års åldern främst vid Svartsjöviken och Skytteholm men även årliga resor till Öland och Skåne. Jag har alltid kombinerat fågelskådning med mitt stora intresse för historia. Genom åren har det blivit många natur resor utomlands och jag har fågelskådat på alla kontinenter. Numera lite lugnare skådning med fokus på Färingsö, många hundpromenader ger också tillfälle för fågelskådning. Utforskande av hembygds historia är något som alltid har tilltalat mig och då är handkikaren alltid med. Dagliga promenader i Svartsjö området gör att det blir en hel del kryss både för mig och hunden.
Jim Sundberg
Är en erfaren naturguide och ornitolog, som bor i Östergarn på östra Gotland. På Gotland driver han bland annat örnsafari. Intresset för fåglar och fågelskådning väcktes redan som tonåring då han som fältbiolog hängde på lokaler i Stockholmstrakten som Landsort och Ågesta. Jim har lett naturresor, studiecirklar och kurser i fågelskådning i över 30 år. Han leder även resor utomlands. Senast till Marocko, Costa Rica och Andalusien. Favoritställen på Gotland är Fårö och Östergarnsholm. Jim är utbildad gymnasielärare och speciellt känd för sin pedagogiska förmåga och att skapa god stämning i grupper. Han tycker det är extra kul med fåglars sång och läten, vilket han gärna delar med sig av. Under sommarhalvåret leder Jim kurser i kajakpaddling.
Tomas Viktor
Bor i Vårberg, i Stockholms sydvästra hörn på gränsen till Huddinge. Nybliven pensionär vilket ger en stor portion fritid. Vårbergstoppen – en 90 m hög sprängstenskulle som anlades under 70-80-talen ligger inom gångavstånd och den besöks under alla årstider för kontroll av rastande och flyttande fåglar. Redan i tidig ålder fascinerades jag över fåglar och deras flyttning till varmare länder över vintern. Jag bodde längre perioder hos mina kusiner i nord Uppland under 60-70- talet och kom då i kontakt med jägmästare Rask vars revir låg i nedre Daläven. Han tog mig med och visade havsörnsbo, skogsfågelspel, nattsångare och andra matnyttiga saker jag haft nytta av som fågelskådare. Besökte Landsort frekvent på 90-talet och tränade upp förmågan att artbestämma fågelflockar på avstånd. I samma veva började jag hjälpa Sören Svensson i Lund med häckfågelinventeringar och genomgick inventeringsutbildningen i Uppsala. Inventeringar som del av miljöövervakningen är en viktig del av mitt skådande och jag fungerar som samordnare för inventeringsinsatser i AB-län. Besöker årligen områden och hjälper Lundapågarna med standardrutter, kustfågel- och nattfågelräkningar. Fungerade som ordförande i Stockholmsföreningen under perioden 2010-2020. Har besökt nära 40 länder i Asien, Afrika och nord Amerika och studerat djur och natur samt fungerat som exkursionsledare inom Sverige samt vid resor till Estland och Lettland. Jag har jobbat som miljöforskare på IVL Svenska miljöinstitutet i hela livet med fokus på fortplantningsstörningar hos sötvattenfiskar som utsätts för avloppsvatten från processindustrier i Sverige. Arbetet har en nära koppling till fåglarna och andra djurs (även människans) behov av en ren miljö. Ju äldre man blir ju mer hemkär tenderar man att bli, så det lokala skådandet i Stockholm samt i den vackra skärgården är numera mina favoriter.