Lär känna våra reseledare och guider

Gigi Sahlstrand
Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det är nog ett av de modigaste och bästa beslut jag tagit i mitt liv :-)! Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan. Bland annat för mitt engagemang att stötta nybörjare att komma igång med fågelskådning, främst kvinnliga skådare, fick jag BirdLife Sveriges (tidigare SOF) fina utmärkelse “Silvertärnan” år 2010. I februari 2009 tog jag initiativet starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media. Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och jag år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade jag som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallgalen. Jag får ofta förtroende att medverka som expert i radio, tv eller i artiklar.
Bosse Thoor
Under sommaren 2018 så startade vi Fågelguidning AB och jag kom in som delägare och vi arbetar nu tillsammans i bolaget. Jag har ett förflutet som fågelskådare sedan början av 1970-talet, med ett brett intresse av djur och natur. Ända sedan jag började skåda fågel har Öland varit min naturliga plats för mig, älskar strandängarna på norra Öland. De senaste 10 åren har WP “kryssandet” blivit ett naturligt inslag i mitt resande. Ett annat stort intresse är dag- och nattfjärilar, en fin sommarkväll och få tända fjärilslampan det är livskvalité för mig. Fotografering är idag en viktig del i mitt naturintresse, försöker fotografera allt blommor, fåglar, fjärilar mm., en del av bilderna finns på Pbase.com.
Anders Blomdahl
Jag har varit en hängiven fågelskådare sedan mitten av 70-talet, som bl.a. medförde att jag var en av författarna till boken Sjöfågelguiden (Flight Identification of European Seabirds på engelska) och under några år satt som sekreterare i Sveriges Ornitologiska Förenings Raritetskommitté. Jag är numera även en mycket engagerad fågel- och naturfotograf, som anlitas för många föredrag och utställningar. Min senaste utmärkelse var då jag fick hela 4 bilder som ”commended by the judge” i den stora internationella och mycket prestigefylld tävlingen Bird Photographer of the Year 2019. Ett av mina fotografier har dessutom legat som underlag för ett frimärke på Åland. Jag har en mycket stor erfarenhet av att planera, arrangera och leda foto- och naturresor. Har under 18 års tid arbetat som reseledare i AviFauna och rest till många av världens olika hörn. Senast jag räknade kom jag upp i ca 40 besökta länder. Jag arbetar vid sidan om fotograferingen och reseledandet även som miljökonsult, med huvudsakligen miljöjuridiska ärenden.
Anton Blanch
Anton heter jag och har sen jag kan minas alltid haft stort intresse för fågel och natur. Har spenderat mycket av min uppväxt på Öland där det stora fågelintresset tog fart. Har spenderat många somrar på Ottenby fågelstation samt Naturum Ottenby där ett intresse för ringmärkning samt guidning kommit fram. Tack vare kunskap inom ringmärkning och guidning har gjort att en del fågelinriktade resor utanför Sverige blivit av, som Mongoliet tex där bilden är tagen. Studerar i dagsläget kandidat i Miljövetenskap i Lund där förhoppningsvis i framtiden kan få kombinera jobb med miljöfrågor och fågelfrågor.
Dick Forsman
En av världens mest kända ornitologer och expert på rovfåglar. Dick tvekar aldrig att dela med sig av sin enorma kunskap om fåglar och natur. Bor i Helsingfors, Finland men pratar flytande svenska. Känd för en rad olika böcker, där The Raptors of Europe and the Middle East: A Handbook of Field Identification kanske är den mest kända. Ofta anlitad då det gäller bestämning av riktigt svåra frågor inom rovfåglar, och inte minst när det gäller bestämning av hybrider. Jobbar heltid med fåglar, och har en bred erfarenhet som guide och expert på resor världen över. Duktig fotograf, många av bilderna syns i hans egna böcker.
Gabriella “Gabbi” Ekström
Naturälskaren och fiskexperten som sadlat om och blivit fågelskådare. Sedan 25 år tillbaka jobbar Gabriella med tropisk fisk och känner till utseendet och beteendet på tusentals arter. Hon tilltalas av fågelskådningen för att den ger naturupplevelsen en extra dimension och kryssandet ger lite extra spänning. Roligast är eko-skådning där man bara får ta sig fram med egna krafter. Hon lockas av det mesta i fågelväg, men andfåglar har en särskild plats i hennes hjärta, både sedan barndomen i Stockholms skärgård, och för att de är så bra att lära sig skåda fågel på. Gabriella är van att prata inför folk då hon även kommenterat cykel på TV, bland annat OS för SVT och flera Tour de France for TV4. TiIl vardags trivs hon bäst när hon får vara ute i naturen, gärna på Öland, i fjällen eller på norra Färingsö där hon bor. Även långväga resmål lockar, Gabbi som hon kallas, har rest i ett 80-tal länder och tycker om att klättra i berg eller att ta med sig cykeln för att komma nära naturen och lokalbefolkningen. Som kuriosa kan nämnas att hon jobbat på Bunbury Swamp Zoo i Australien och där varit ansvarig för att duscha emuerna.
Javi Elorriaga
Född i Txorierri-dalen, vilket betyder “fågelland” i Baskien 1978. Det var i denna region nära Bilbao, i norra Spanien, där började han utveckla ett djupt intresse för fåglar i en tidig ålder. Som en miljöstudent deltog Javi i ett antal fågelundersökningar och forskningsprojekt i Biscay (Baskien). Under det senaste decenniet har han arbetat med flera större projekt i Europa. Han har också arbetat med Lammgam i Pyrenéerna och Picos de Europa National Park. Tidigare också varit medlem i den spanska kommittén för Rare Birds motsvarande svenska RK. Fotografering är en annan av hans stora intressen. Javis kontakt med Tarifa och Gibraltarsundet började på slutet av 90-talet. Här deltog han regelbundet som volontär för att räkna rovfåglar. Denna oförglömliga upplevelse resulterade i en stark koppling till Tarifa och det omgivande naturparadiset. Som fältornitolog i södra Spanien har Javi ständigt engagerat sig i övervakningen av fågelmigration. Under många år har han arbetat som natur-, fågel- och fotoguide.
Mads & Tina Elley
Det hele begyndte da jeg var 10 år gammel. Jeg studerede interesseret min fars fuglebøger og endelig lykkedes det at komme med på min første rigtige fugletur. Den dag glemmer jeg aldrig. 5. oktober 1969 blev jeg definitivt fanget af fuglenes fantastiske verden. 7 år senere mødtes Tina og jeg. På et fugle-kursus naturligvis! Siden har kikkerten været en fast del af bagagen, når vi har rejst ud i verden. Vi har set på fugle i over 60 lande på alle kontinenter og fra skib på det åbne Atlanterhav. Fuglene er i centrum, men der er også plads til kulturelle indslag undervejs. Når vi rejser er kameraet altid med. Jeg ser mig selv som en birder med et kamera. Oplevelsen er det vigtigste, billederne er et herligt supplement. Det giver os også mulighed for at dele vores oplevelser når vi holder rejseforedrag i lokale foreninger for fugleinteresserede. Det har vi stor glæde af og god succes med. Jeg arbejder fuldtids som lærer og underviser store børn i matematik, fysik og kemi. Tina arbejder fuldtids som studievejleder. Vi har begge stor glæde af at formidle vores interesse for fuglene til andre. I grupper er det ofte os der tager hånd om de mindre erfarne og glæder os over at dele vores viden og erfaringer. Dette tager vi med os på vores rejser med Fågelguidning AB.
Jim Sundberg
Är en erfaren naturguide och ornitolog, som bor i Östergarn på östra Gotland. På Gotland driver han  bland annat örnsafari. Intresset för fåglar och fågelskådning väcktes redan som tonåring då han som fältbiolog hängde på lokaler i Stockholmstrakten som Landsort och Ågesta. Jim har lett naturresor, studiecirklar och kurser i fågelskådning i över 30 år. Han leder även resor utomlands. Senast till Marocko, Costa Rica och Andalusien. Favoritställen på Gotland är Fårö och Östergarnsholm. Jim är utbildad gymnasielärare och speciellt känd för sin pedagogiska förmåga och att skapa god stämning i grupper. Han tycker det är extra kul med fåglars sång och läten, vilket han gärna delar med sig av. Under sommarhalvåret leder Jim kurser i kajakpaddling.
Peter Elmqvist
Peter har många uppdrag inom foto. Jobbar på Fotografiska Stockholm, Pro konsult för Olympus och Nordic Photo Video är några av hans uppdragsgivare idag.  Du kanske har träffat Peter på Fotomässan i Sverige och Norge, utbildningar eller många andra events som Club 300 och Falsterbo Birdshow? Peter är en van kursledare och har en passion att lära ut det han kan till andra.
Simon Carrington
Jag är en kalmarkille som de senaste åren fått full fart på min fågelskådning! Jag har alltid varit nyfiken och förundrad av djur och naturen. Nu när jag har hållit på ett tag med detta så har jag upptäckt en helt ny fantastisk värld! Såhär i efterhand undrar jag om jag klarat att leva utan fåglar? Kalmar, Öland, är mina “hemmamarker” där jag ofta beger mig ut på nya fågeläventyr.  Har även genomfört resor utomlands nu senast till Besh Barmag i Azerbajdzjan som ungdomsutsänd av Club 300. Till vardags studerar jag sista året på naturprogrammet på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar. Utöver mitt stora intresse för fältbestämning av fåglar, så fotograferar jag så ofta jag får tillfälle, både för artbestämning men också för att uttrycka mig konstnärligt. Ottenby är en plats som ligger mig varmt om hjärtat, och det är inte mycket som slår en ringmärkningssommar med vadare och nattfångst på Ölands södra udden!
Staffan Rodebrand
Staffan Rodebrand har tidigare guidat fågelresor bland annat till Nordamerika och har dessutom besökt alla öar på Azorerna under många fågelresor dit. Sammanlagt har jag vistats över ett år på öarna. Fågelskådare sen barnsben och för de flesta förknippad med Öland där jag flyttat runt på ön och satt avtryck på flera platser. Började vid Ottenby och Stora Rör på sent 60-tal, startade Stenhusa bod/Naturbokhandeln i början av 80-talet och bodde senast vid Stora Rör där jag efter 40 års frånvaro fortsatte sträckräkna och leta efter praktejdrar, bredstjärtade labbar och annat spännande. Prioriterar handkikare och tub framför skrymmande kamerautrustning även om det blir lite tid för fotografering emellanåt. För tillfälligt Ölandsledig för att ägna tid åt barnbarnen i Sydskåne