Gamla inlägg

18 juli – Jag medverkar i Godmorgon Sverige Svt 1, se klippet här: http://www.svtplay.se/klipp/1350778/var-ser-man-faglar-bast image Juni – “Skåda fågel i Tornedalen”  uppmärksammades av Haparandabladet. Redaktionschefen Marianne Berglund, som även är fågelintresserad, kom och besökte oss en morgon. Se artikeln här Haparanda bladet Juni – I juninumret av Skärgårdmagasinet går det läsa om mig och nätverket Rapphönan 🙂 Se ett fotoklipp av artikeln här Skärgårdsmagasinet juni -13 28 juni bär det av till Norska Runde för guida 2 grupper. Ska bli härligt att få se lunnefåglar, stormfåglar, havssulor, storlabbar, toppskarvar mm igen. Det blir mitt 4:e besök på ön sen 2009. Du kan läsa dagboken från resan här www.sofnet.org/avifauna/rapporter-arkiv/i-blickfanget/avslutade-resor/ Midsommarhelgen är jag ledig och är i stugan vid Indalsälven i Jämtland. Men vad jag på min semester?? Jo skådar fågel 🙂 Hoppas på fina obsar på järpe, tjäder, orre, små o storlom, dvärgmås, tretåighackspett, gråspett, korsnäbbar, tallbit, lavskrika mfl. Kanske hittar vi några lappuggleungar men de häckar troligvis inte i år pga födobrist. Sen hoppas jag vackra Nornan och Guckuskon inte redan har blommat färdigt. På väg hem via möte med SOFs fågelintressekommitte i Leksand, kör vi över Flatruet. Hoppas på fjällfåglar såsom fjällabb, fjäll o dalripa och fjällpipare 🙂 4-14 juni: Jag är i Tornedalen och kommer guida 2 grupper. Det blir våt och myrmarker, urskog, sjöar, kust och Haparanda Sandskär! 1 juni: En härlig båttur med träsegelskutan T/S Constantia frpn Vaxholm till Ängsö nationalpark. Jag guidade om fåglar och Pelle Holmberg om blommorna. När vi kom till ängen med Adam & Eva glömde jag bort fåglarna ett ögonblick 😉 – oj så vackert! 33 personer hade vi med oss. 31 maj: Lång dag, gökotta med de trevliga medlemmarna på Drottningholms kungliga GK där vi tyvärr inte fick höra någon gök men fick fina obsar på mindre korsnäbb samt hörde en massa vacker fågelsång.  Sedan pratade jag fåglar och demade Swarovski kikare i Gunnar Olssons butik. Och prata fåglar kan jag 🙂 29 maj. Jag har kikar och tubvisning vid Strandstuvikens fågeltorn i Nyköping. Mer info; http://tarnan.sormlandsornitologerna.se/ 29 maj. Sista onsdagsvandringen inför sommaren runt Råstasjön och Kyrksjön. 23-27 maj. För 9:e året i rad ledde jag StOFs (+Rapphönor) tjejresa till Öland. Vädret var sisådär men det gjorde att många fåglar rastade på ön. Nytt rekord, vi såg 156 arter! Hetast var skedstork och mindre sumphöna. Den senare gav mig  dubbelkryss nr 332 🙂 12 maj. Nyss hemkommen från en fantastisk resa i centrala Spanien där jag var en av de 2 guiderna från AviFauna.  Fick äntligen se några drömarter, såsom små och stortrapp, skatgök och spansk kejsarörn. Nya arter blev även blåskata, herdesångare och citronsiska. Jag njöt lika mycket av miljön, fåglarna, blommorna, sällskapet och maten som alla de andra deltagarna 🙂 4 maj. Idag var det fågeltornskamp mot Finland. Som vanligt vann de med flest anmälda torn, 325 mot 65! Stockvikens fågeltorn i Sverige vann med mest arter i Sverige. Svartsjö dämme där jag deltog var ett lag mixat av Stockholms OF, Mälaröarnas FK, Studiefrämjandet och Rapphönan. Vi fick ihop 80 arter! Mest spännande och ljuvligaste var 2 st tornseglare (tidigt i Stockholm). Som bonus sol och skönt väder! 4 maj. Jag är medledare på AviFaunas resa till centrala Spanien 5-10 maj. Här ska skådas trappar och gamar! Och kanske får jag äntligen se en skatgök? 2 maj. Fågelskådningens dag 4- 5 maj med fågeltornskampen på lördagen den 4 maj. Många aktiviteter runt om i Sverige hos de olika föreningarna och klubbarna. Kom och hjälp mig räkna och eller håll mig sällskap under fågeltornskampen! Jag ställer upp med  Svartsjö dämmets fågeltorn vid Svartsjö slott mellan 07.00-13.00. 26-28 april. Dags för Ölandresa. 10 taggade deltagare kommer möta vårfåglarna! 24 april. Nu kändes det äntligen som en vårdag på onsdagsvandringarna vid Råstasjön och Kyrksjön. Båda sjöarna isfria och 11 st svarthakedopping kunde räknas in samt ett par smådopping. Lövsångare, rödvingetrast, rödhake mfl sjöng så fint för oss! 15-19 april. Jag + några till reseledare från andra länder gör en gemensam “rekresa” till södra Spanien, Gibraltar och Marocko. Spännande! 13-14 april. Trandansen, Hornborgasjön – besök mig gärna i Swarovskis monter och välkommen till mitt föredrag kl 15.00 den 13 april. 11 april. Jag och Eva, vi som skrivit boken “Börja skåda fågel” ihop, höll ett föredrag i samma tema på Angarngruppens årsmöte. Många goa bekanta i publiken :-). 10 april. Ett sextiotal kom och lyssnade på mitt föredrag i Linköping. En härlig positiv publik! Se www.linkopingsfagelklubb.se/ 9 april. Start i morgon för fågelvandringarna varje onsdag. Följ med runt Råstasjön eller Kyrksjön under april – maj. Fågelvandring på onsdagar med Gigi 9 april. I morgon är det dags att hålla ett föredrag hos Linköpings fågelklubb, skoj! Ni vet väl att det är ändrad lokal? Se www.linkopingsfagelklubb.se/ 5 april. Göran Forsberg har en fotoutställning om fåglar 6 april – 4 maj i Ekerö C, bredvid biblioteket. Fåglar främst från Mälaröarna. Vernissage 6 april kl 12-15. Välkomna! 4 april. Har haft ett härligt påsklov vid Indalsälven i Jämtland som gav många skogshöns och pärlugglor. Väl hemma möts man av våren – fullt med gäss och sångsvanar vid Svartsjöviken. Mest grågås men även spetsbergs-, bläs-, och sädgås. Ser lovande ut inför exkursionen på söndag. Jag kan ta in några till ifall du vill haka på! Se “Exkursioner”. 23 mars. Årsmötet för Club300 valde in mig i styrelsen. Spännande utmaning! 18 mars. Rapphönor (tjejer) bjuds in till en exkursion “Möt vårfåglarna” den 7 april på Färingsö. Se mer under fliken “Exkursioner”. 17 mars. Bofinken började sjunga hos oss i morse, ett litet vårtecken trots kylan! 14 mars. Jag pratar om vårfåglar i direksändning via mobilen i SVTs Godmorgon Sverige, kl 7.46 och 9.17. Det blev en tveksam inledning i första sändningen pga rundgång, kändes som jag pratade i mun på mig själv 🙂 Sen kändes det bättre. Mer sändningstid i andra sändningen;  www.svt.se/gomorron-sverige/se-program/14-3-06-25?autostart=true 11 mars. Vill du ha en aktivitet på din fest, tillställning, event osv? Varför inte ha ett fågeltema – jag ordnar en lärorik och informativ tipsrunda med prisutdelning. Gjorde detta senast på ett 60 års kalas, mycket uppskattat! V 10 var jag i direktsändning i 3 olika radiosändningar, mest ang vårfåglarna som anländer nu och om Rapphönan. Radio Stockholm (spola fram till 20,40min) –http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5465533 Radio Östergötland (scrolla neråt) – http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=442 9 mars. Tisdag 12 mars har jag ett föredrag på Ekerös bibliotek. Välkomna!  Mer info; http://www.ekero.se/Uppleva_och_gora/Biblioteken/Nyhetslista1/Nyfiken-pa-faglar/?newslistid=2804 6 mars. Publiksuccé i Motala. Nästan 100 personer kom och lyssnade på mig när jag var inbjudan av Motalas biologiska förening för prata fågelskådning. Se tidningsartikel; http://www.mvt.se/nyheter/motala/?articleid=8366924 5 mars. Nyfiken på fåglar? Den 14 mars startar jag en kurs om fågelskådning hos Vuxenskolan på Ekerö. För att få lite inspiration – kom till Ekerö bibliotek 12 mars och lyssna på mig, kika på; Nyfiken på fåglar – Ekerö bibliotek  Mer info om kursen + anmälan; https://www.sv.se/sv/Amnesomraden/D/?DBID=d7a74e51-8d3f-436a-98a9-cc63ae064e01&avdelningid=35&arrid=138567&nosecure=true. 23 feb. I nummer 1/2013 av STF:s medlemstidning Turist kan du läsa ett reportage som handlar om 3 tjejer som har en mansdominerad hobby, inom fågelskådning, fiske och jakt. Jag är fågeltjejen 🙂 18 feb. Vill Ni ha en kikar och tubvisning i samband med tex en innekväll eller en exkursion? Visar Swarovski och Kite.