Upptäck naturreservatet Eldgarnsö!

Eldgarnsö är känd bland fågelskådare med sina övervintrande dubbeltrastar pga ett stort bestånd av mistel (de äter bären). På våren är ön bedårande vackert med vitsippor och lungört. Vi kommer delvis följa en led som går runt hela ön. På ön häckar både fiskgjuse, ormvråk, lärkfalk, törnskata mm och havsörn kan man se året om. När vi spanar över vattnet ser vi sjöfågel, har vi lite tur kan vi få höra rördrommen “tuta”. Många småfåglar sjunger då och ofta hör man göktytans ty-ty-ty. Då o då ses och hörs mindre hackspett.

Under vintertid letar vi efter dubbeltrastar, troligtvis möter vi ett “meståg”, familjen stjärtmes brukar nyfiket titta fram, havsörn flyger ofta förbi, kanske övervintrar både orm- och fjällvråk, chans till 4 olika hackspettarter och på vattnet bör vi se en del sjöfågel. Oftast ser vi även kattugglan som sitter i sin favoritträd.

Under turen stannar vi för äta vår medhavda fika. Vi avslutar med ha en artgenomgång vad vi såg under turen, artlistor och pennor delas ut. Några förkunskaper krävs inte på guidningarna, vi pratar om alla fåglarna som kommer i vår väg. Det går bra att låna kikare.

Nyhet! På våra guidningar kan man samtidigt spela fågelbingo som laddas ned från vår hemsida till din mobil. Valfritt men oftast uppskattat och roligt att kryssa av fåglarna vi stöter på. Litet pris ges till den som får första raden :-). Du hittar “Fågelbingo” i menyraden på vår hemsida.

OBS! Fågelskådning är en aktivitet man kan genomföra i pandemitider, vi håller avstånd och tittar inte i varandras kikare. Blir det mot förmodan en stor grupp delar vi upp den i 2 grupper. Våra lånekikare är riskfria att använda. Om du inte känner dig kry förutsätter vi att du inte deltar!

Tempo & svårighetsgrad:  A1  Förklaring

Datum: Inget datum satt
kl 10-14 (ca, beror på vädret)   
Guide: Gigi och ev medledare
Pris: Vardag 180 kr
Helg 200 kr

Barn 15 år och under 60 kr, barn 7 år och under är gratis i målsmans sällskap.
Antal: Minst 5 personer, max 20. Under pandemitider blir det ett begränsat antal deltagare.
Samling: Karta
På Eldgarnsö parkering.
Buss: Från Brommaplan buss 176, byte i Stenhamra till buss 317, kliv av vid Karlskär. Följ sen skylt på Eldgarnsö, 2 km vandring till samlingsplats.
Bil: Drottningholmsvägen-Ekerövägen-Färentunavägen-Ölstavägen-Karlskärsvägen-Eldgarnsövägen. Ca 40 minuter från Bromma plan.
Övrigt: Guidningen är i ca 4 timmar och vandringen är ca 4-5 km men med många stopp – fåglarna styr! Ta med lunch och fika! Kikare och tubkikare finns att låna. 
Anmälan: Sista anmälningsdag 2 dagar innan exkursionen (men lyssna om det finns plats om du är sent ute!). Du får mer information via mail ca 2-3 dagar innan.

Anmälan