Ugglor och spettar!
24-25 mars 2021

Pärluggleunge

Det gäller att passa på! I år är det ett bra uggleår, det beror oftast på att det är gott om gnagare (= mat till föda upp sin kull). Peter Hunger kommer visa oss hans marker som han kan som sin egen ficka. Han har koll på var ugglorna är :-). Vi räknar med flera slagugglor, pärlugglor och kattugglor. Vi har även chans på hornuggla och hökuggla. Nu är det även bra tid för se och höra spettar, vi har chans på gråspett, tretåig hackspett, spillkråka och såklart de övriga vanliga hackspettarna. I dessa marker är det också gott om skogshöns (tjäder, orre, järpe). Har vi extra stor tur kanske vi får se lo!

Vi kommer bo bekvämt på Forsmarks Wärdshus med god rejäl frukost. Dessutom finns flera strömstarar i de brusande vattendragen runt om oss. Vi äter även lunch här.

Upplägget blir att vi möts på eftermiddagen den 24 mars på wärdshuset. Avfärd kl 17.30 mot ugglemarkerna , då ska man vara inckeckad och ha ätit (eller ta med något att äta, varm fika kan rekommenderas att ta med). När vi är nöjda åker vi till vårt boende och sover. Vi kan bestämma tiden men troligtvis runt kl 22.00. Tidig uppstigning och avfärd 05.15 till hackspettarnas och skogshönsens skogar. Tillbaka till frukost kl 08.00. Vi skådar sen lite till, kanske tar vi en sväng till den spännande lokalen Ledskär. Vädret och fågeltillgången styr vad vi gör. Efter lunch runt 12.30 är det fritid, kanske vila eller vandra i området runt Forsmark. Vi äter middag (troligen på en pizzeria) sen ger vi oss ut igen i ugglemarkerna (bra att gardera sig med två kvällar eftersom vädret kan påverka ugglorna). Efter några timmar avbryter vi (valfritt) och åker hemåt. Ett tips kan vara att bo en natt till och passa på njuta av miljön och markerna runt om.

OBS! Att tänka på, man kan aldrig garantera att vi ser och hör de vi har chansen att se/höra (ugglor, spettar, skogshöns). Ugglor kan vara ganska labila men ett ovanligt bra uggleår i år för lyckas med sin uggletur.

Tempo & svårighetsgrad:  A1  Förklaring

Guide:Gigi Sahlstrand och Peter Hunger
Boende:I dubbelrum eller enkelrum (inget extra tillägg). Hotellstandard men ev kan något rum ej ha badrum på rummet.
Transport:Vi färdas i egna bilar. Gärna 3-4 personer/bil. Bilägare har förtur på resan, denna gör upp med passagerare om bränsleersättning. Max 4 bilar. Jag kör en bil från Färingsö – Bromma med 4 platser, min bil fullsatt men har 1 plats ledig under upp o nedresan, då Peter ansluter i Forsmark.
Antal:5-10 deltagare
Pris:2850 kr inkl boende, frukost och lunch, 2 guider. Middagar ingår ej.
Enkelrumstillägg:0 kr
Anmälningsavgift:Hela summan betalas vid anmälan.
Anmälan:Anmälan
Om resan:Mer detaljerad information kommer efter anmälan.