Stekenjokk (Jämtland och Lappland)
1-5 juli 2021 – Tjejresa
Fullbokad!

Stekenjokk ligger både i landskapen Jämtland och Lappland, alldeles intill norska gränsen. Man når Stekenjokk bekvämt via Vildmarksvägen, som är en av Sveriges högst belägna vägar. Högsta punkten efter vägsträckan ligger 876 m ö.h. Vildmarksvägen ger möjlighet till att nå kalfjället med bil. Mest känd är kanske Stekenjokk för sin fjällugglehäckning 2011 men även för den tragiska äggplundringen som skedde i området vilket medföljde att några delar av fjället är avstängd under vissa tider.
På Lappländska sidan kommer vi bo mysigt på Klimpfjällsgården och äta fantastisk italiensk mat! Där har vi dessutom gångavstånd till dubbelbeckasinspel! En fantastisk upplevelse! Resan fortsätter över fjället till Jämtländska sidan och där bor på Fjällgården i Jormlien, ett enklare boende men ett fantastiskt vackert läge vid Jormvattnet. Ni minns väl Dunderklumpen? Den spelades in i detta område.

Resan blir en härlig mix av kalfjäll, björk- och fjällgranskog, vattenfall, sjöar, tjärnar, delta mm. Vi kommer även besöka Fatmomakke Kyrkstad, som är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet med ett ursprung från slutet av 1700-talet. Fler fantastiska ställen vi besöker är två vattenfall: Trappstegsforsen och Hällingsåfallet. Trappstegsforsen är kanske Sveriges mest fotade vattenfall. Vid Hällingsåfallet störtar Hällingsån utför ett drygt 40 meter högt fall. Vattnet sprutar ner i Sveriges längsta kanjon och dimmoln bildas. Vid soligt väder blir det fina regnbågar!

Ett urval av arter vi hoppas på att få se: Fjäll- och dalripa, fjällpipare, fjällabb, dubbelbeckasin, smalnäbbad simsnäppa, skärsnäppa, järpe, tjäder, orre, kungsörn, fjällvråk, jord- och hökuggla, lavskrika, blåhake, strömstare, forsärla, lapp- och snösparv. Vi hoppas även på fjällräv och fjällämmel!

Resan är i ett lugnt tempo och kan vara flexibel vilket gör att den både passar till de som inte vill gå så mycket men även för de som vill röra på sig mera. Fina fotomöjligheter ges.

OBS! Vi följer noga vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, resan kan ställas in och såklart full återbetalning. På alla våra svenska resor gäller fri avbokning 2 månader innan avresa.

Tempo & svårighetsgrad:  A1  Förklaring

Guide:Gigi Sahlstrand och medledare, Gabriella Ekström.
Boende:Del i dubbelrum. Enkelrum går att få mot tillägg.
I Klimpfäll bor vi i stuga eller i huvudbyggnaden.
I Jormlien är det en byggnad, gemensamma toaletter och duschar men handfat på rummen.
Transport:Vi färdas i två minibussar.
Antal:7-12 (-14) platser.
Pris: 9.750 kr inkl. helpension, transporter, guider. Fika mellan måltiderna ingår ej. Flyg/tågbiljett ingår ej.
Enkelrumstillägg:1.100 kr med badrum 2 dygn (huvudbyggnaden Klimpfjäll), delat badrum 2 dygn Jormlien.
700 kr med delat badrum 2 dygn i rymlig stuga Klimpfjäll (dela med 1-2 pers), delat badrum Jormlien 2 dygn.
Anmälningsavgift:1.450 kr
Anmälan:Anmälan
Fullbokad, endast reservplatser kvar.
Om resan:Resan startar runt kl 13.00 på Östersunds flygplats/tågstation och slutar på Östersunds tågstation ca kl 16. 00.
Ca 4 timmars bilkörning till Stekenjokk.
Reserapport från 2020