Skärgårdsön Landsort (Öja)
21-23 maj 2021

Byn Landsort på ön Öja

Stockholm skärgård under vår (och höst) är alltid spännande. Många fåglar sträcker längs med kustbandet och Öja-Landsort är en av de första öarna de får kontakt med i Stockholms skärgård.

Allra längst ut i den södra skärgården hittar du Öja, eller Landsort som ön heter i folkmun. Landsort markerar sydspetsen på Stockholms skärgård och bjuder på en spektakulär ytterskärgård med storslagna naturupplevelser. Landsort är med sitt läge mitt i havet en av ostkustens få platser där du kan du också se solen både gå upp och ner i havshorisonten. På och kring Landsort hittar du ett rikt naturliv. Havsörn ses dagligen och i vattnen utanför ön finns några av Östersjöns största sälkolonier. Landsort är en av Sveriges ledande platser för fågelskådning då öns nord-sydliga läge gör den intressant som flyttfågellokal.

Över 200 arter skådas årligen! I maj är det en tid då fågelsången är ljuvligt intensiv, ledarna kommer lära knep och tips hur du ska lära dig lätena. Vi har möjlighet att bjudas på sång av gök, skärpiplärka, hämpling, näktergal, rosenfink, göktyta, svart rödstjärt, rödstjärt, svartvit flugsnappare, löv-, gran-, lund-, härm-, kärr-, rör-, ärt-, törnsångare, ja listan kan göras lång!! Några arter som vi kommer/hoppas att få se i kustbandet är lommar, doppingar, alkor, ejder, sjöorre, alfågel, svärta, vadare m fl. På ön brukar några falkar ses, antagligen på sträck, tex torn-, lärk-, sten- och pilgrimsfalk. Och vem vet vad som fastnar i näten på fågelstationen?  

Vi kommer få guidad visning hos fågelstationen, lära oss hur en ringmärkning går till och varför man ringmärker. De kommer visa några fåglar för oss. Alltid lika spännande och intressant att studera fåglarna på sådant nära håll! Det blir lite historia om ön också, vi besöker pestkyrkogården och labyrinten som gav fiskarna lycka inför fisketuren. Kanske ger den oss lycka med att någon raritet dyker upp?! Det blir mycket god middag på Svedtiljas och vi kommer få stor portion av vacker natur! Tid finnes till egna strövtåg på ön.

OBS! Vi följer noga vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, resan kan ställas in och såklart full återbetalning. På alla våra svenska resor gäller fri avbokning 2 månader innan avresa.

Tempo & svårighetsgrad:  A1  Förklaring

Guide:Gigi Sahlstrand och Bosse Thoor
Datum:21-23 maj 2021
Boende:Del i dubbelrum på vandrarhem. Vi bor i 1-3 olika stugor, gemensamma dusch och toalett (nära sitt rum). Enkelrum går att få mot tillägg.
Antal:7-15 platser.
Pris:5.900 kr inkl. helpension. Slutstädning, sänglinnen. Guidning under båtturen och på ön, guidning vid ringmärkningsstationen av stationspersonalen, artlista. Resa till färjan och färjebiljetten ingår ej.
Enkelrumstillägg:450 kr 
Anmälningsavgift:950 kr, betalas vid anmälan (ingår i resan pris)
Anmälan:Anmälan 
Om resan: Egen transport till färjeläget (Ankarudden), dit går buss samt det finns stor parkeringsplats (betalning).
Färjebiljetten kan betalas mot SL-kort.

Vi siktar på förmiddagsfärja under fredagen till Landsort och hem på söndag eftermiddag. Går bra att komma ut senare på fredagen om man har förhinder. Färjan tar ca 30 min. 
Buss 852 från Nynäshamn synkar färjans tidtabell.