Dagstur till skärgårdsön Landsort
Lördag 26 september 2020

Solnedgång i skärgården

Stockholm skärgård på hösten är många fågelskådares dröm. Många fåglar sträcker längs med kustbandet mot syd och sina övervintringslokaler. Öja-Landsort är en av de sista öarna de får kontakt med i Stockholms skärgård. Samtidigt så finns alltid spänningen där att hitta någon östlig raritet som gör sin första landstigning på svensk mark.

Allra längst ut i den södra skärgården hittar du Öja, eller Landsort som ön heter i folkmun. Landsort markerar sydspetsen på Stockholms skärgård och bjuder på en spektakulär ytterskärgård med storslagna naturupplevelser. Landsort är med sitt läge mitt i havet en av ostkustens få platser där du kan du också se solen både gå upp och ner i havshorisonten. På och kring Landsort hittar du ett rikt naturliv. Havsörn ses dagligen och i vattnen utanför ön finns några av Östersjöns största sälkolonier. Landsort är en av Sveriges ledande platser för fågelskådning då öns nord-sydliga läge gör den intressant som flyttfågellokal.

Över 200 arter skådas årligen! Några arter som vi kommer/hoppas få se i kustbandet är skärpiplärka, någon alkor, sjöorre, alfågel och varför inte hitta en praktejder i någon ejderflock som sträcker förbi. På ön hoppas vi på en mängd med småfågel, det är inte ovanligt att horn- och jorduggla kan hittas denna tid på året.  Och vem vet vad som fastnar i näten på fågelstationen? Alltid lika spännande och intressant att studera fåglarna på sådant nära håll! 

Vi tillbringar hela lördagen på ön. Vi kommer få guidad visning hos fågelstationen, äta mycket (!) god lunch på Svedtiljas,  och få stor portion av vacker natur!  

Tempo & svårighetsgrad:  A1  Förklaring

Guide: Gigi Sahlstrand och Bosse Thoor
Boende:  
Transport: Egen transport till färjeläget (Ankarudden), dit går buss samt det finns stor parkeringsplats (betalning),  färja till Landsort.
Antal: 10-20 platser.
Pris: 890 kr. Guidning under båtturen och på ön, guidning vid ringmärkningsstationen av stationspersonalen, lunch på Svedtiljas, artlista. Resa till färjan och färjebiljetten ingår ej.
Enkelrumstillägg:  
Anmälningsavgift: Resans pris, 890 kr, betalas vid anmälan
Anmälan: Anmälan 
Om resan: Vi siktar på en morgonfärja till Landsort (tidtabellen är ännu inte klar för hösten 2020, vi återkommer med exakt tid när den släpps) och hem runt 17.00. Färjan tar ca 30 min.