Fågelvandringar i Kalmar och på Öland

Under hösten, vintern och vårvintern kommer vi ha fågelvandringar på olika platser runt om Kalmar. Vid ett tillfälle blir det Beijershamn, Öland.

Kalmar Stadspark: Fågelvandringen sker i stadsparken med omnejd, spännande område fast vi befinner oss mitt i Kalmar.
Änder brukar rasta i större mängder, och förhoppningsvis dyker det upp någon dopping. Trutar, måsar finns alltid i området, här kan vi också få se havsörnen patrullera, med slottet som bakgrund. Efter att vi har titta över slottsfjärden så går vi en vända i stadsparken, troligen så hittar vi en övervintrande rödhake här. I slottsallé brukar stenknäck, nötväcka och större hackspett söka föda, kanske finns rörhönan kvar i den lilla dammen i parken.

Lindö: Runt fjärdarna i Kalmar brukar svanar, måsar och änder samlas, kanske får vi se några skäggdoppingar eller varför inte dennes lilla kusin smådoppingen som brukar finnas ett flertal av här. Hackspettar, duvor och en del småfåglar bör hålla till i skogsdungarna på Lindö. Med lite tur så kan det finnas rörhöna och kungsfiskare har, detta område är alltid lika spännande.

Kalmar dämme: Ett spännande område där det går att hitta det mesta i fågelväg. Gäss, änder, sumphöns i vattnet, den bruna kärrhöken patrullerar över vassområdena, ofta syns även fiskgjuse, havsörn, ormvråk. I vassen sitter sävsparv och sjunger och troligtvis har den fått sällskap av nyanlända flyttfåglar. Ett 10-tal gransångare sjunger flitigt tillsammans med lövsångarna m fl. Förhoppningsvis kommer även ägretthägrar flyga förbi! Ja, det är en spännande plats! Samling vid parkeringen jämte Gasolkungen.

Beijershamn: För dem som vill samåker vi från Kalmar annars möts vi på parkeringen vid Beijershamn kl 09. Vi kommer mötas av en härlig mix av fåglar, från fågeltornet ser vi över havet där många gäss, änder mm är i rörelse, vid strandkanten och i våtområdet ser vi flertal vadare som kilar omkring. Redan vid parkeringen möts vi av småfåglar.

Guidningarna avslutas på samma plats som den påbörjades, där kommer artlistor att delas ut och vi har en genomgång om vilka arter som vi har sett under vandringen.
Alla kan delta! Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer att ses/höras under guidningen. Kikare kan lånas ut. Guidningen varar i strax över 2 timmar. Ingen föranmälan behövs göras! Dock behövs anmälan till Beijershamn.

Nyhet! Under våra guidningar kan man samtidigt spela fågelbingo som laddas ned från vår hemsida till din mobil. Valfritt men oftast uppskattat och roligt att kryssa av fåglarna vi stöter på. Litet pris ges till den som får första raden :-). Du hittar “Fågelbingo” i menyraden på vår hemsida.

OBS! Fågelskådning är en aktivitet man kan genomföra i pandemitider, vi håller avstånd och tittar inte i varandras kikare. Blir det mot förmodan en stor grupp delar vi upp den i 2 grupper. Våra lånekikare är riskfria att använda. Om du inte känner dig kry förutsätter vi att du inte deltar!

Ledare: Bo Thoor & Gigi Sahlstrand
Datum:

Lördag 26 dec kl 11-13 Lindö

Pris: 120 SEK (barn under 15 år halva priset)
Samling: Samling: Kalmar stadspark, se kartan  Karta
Samling: Lindö, se kartan  Karta
Samling: Kalmar dämme, se kartan  Karta
Anmälan Beijershamn. Anmälan
Buss/tåg: Kalmar stadspark: Buss till centralstationen 250m till samlingsplats.