Lär känna våra reseledare och guider

Gigi Sahlstrand
Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det är nog ett av de modigaste och bästa beslut jag tagit i mitt liv :-)! Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan. Bland annat för mitt engagemang att stötta nybörjare att komma igång med fågelskådning, främst kvinnliga skådare, fick jag BirdLife Sveriges (tidigare SOF) fina utmärkelse “Silvertärnan” år 2010. I februari 2009 tog jag initiativet starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media. Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och jag år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade jag som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallgalen.
Bosse Thoor
Under sommaren 2018 så startade vi Fågelguidning AB och jag kom in som delägare och vi arbetar nu tillsammans i bolaget. Jag har ett förflutet som fågelskådare sedan början av 1970-talet, med ett brett intresse av djur och natur. Ända sedan jag började skåda fågel har Öland varit min naturliga plats för mig, älskar strandängarna på norra Öland. De senaste 10 åren har WP “kryssandet” blivit ett naturligt inslag i mitt resande. Ett annat stort intresse är dag- och nattfjärilar, en fin sommarkväll och få tända fjärilslampan det är livskvalité för mig. Fotografering är idag en viktig del i mitt naturintresse, försöker fotografera allt blommor, fåglar, fjärilar mm., en del av bilderna finns på Pbase.com.
Dick Forsman
En av världens mest kända ornitologer och expert på rovfåglar. Dick tvekar aldrig att dela med sig av sin enorma kunskap om fåglar och natur. Bor i Helsingfors, Finland men pratar flytande svenska. Känd för en rad olika böcker, där The Raptors of Europe and the Middle East: A Handbook of Field Identification kanske är den mest kända. Ofta anlitad då det gäller bestämning av riktigt svåra frågor inom rovfåglar, och inte minst när det gäller bestämning av hybrider. Jobbar heltid med fåglar, och har en bred erfarenhet som guide och expert på resor världen över. Duktig fotograf, många av bilderna syns i hans egna böcker.
Mads & Tina Elley
Det hele begyndte da jeg var 10 år gammel. Jeg studerede interesseret min fars fuglebøger og endelig lykkedes det at komme med på min første rigtige fugletur. Den dag glemmer jeg aldrig. 5. oktober 1969 blev jeg definitivt fanget af fuglenes fantastiske verden. 7 år senere mødtes Tina og jeg. På et fugle-kursus naturligvis! Siden har kikkerten været en fast del af bagagen, når vi har rejst ud i verden. Vi har set på fugle i over 60 lande på alle kontinenter og fra skib på det åbne Atlanterhav. Fuglene er i centrum, men der er også plads til kulturelle indslag undervejs. Når vi rejser er kameraet altid med. Jeg ser mig selv som en birder med et kamera. Oplevelsen er det vigtigste, billederne er et herligt supplement. Det giver os også mulighed for at dele vores oplevelser når vi holder rejseforedrag i lokale foreninger for fugleinteresserede. Det har vi stor glæde af og god succes med. Jeg arbejder fuldtids som lærer og underviser store børn i matematik, fysik og kemi. Tina arbejder fuldtids som studievejleder. Vi har begge stor glæde af at formidle vores interesse for fuglene til andre. I grupper er det ofte os der tager hånd om de mindre erfarne og glæder os over at dele vores viden og erfaringer. Dette tager vi med os på vores rejser med Fågelguidning AB.
Javi Elorriaga
Född i Txorierri-dalen, vilket betyder “fågelland” i Baskien 1978. Det var i denna region nära Bilbao, i norra Spanien, där började han utveckla ett djupt intresse för fåglar i en tidig ålder. Som en miljöstudent deltog Javi i ett antal fågelundersökningar och forskningsprojekt i Biscay (Baskien). Under det senaste decenniet har han arbetat med flera större projekt i Europa. Han har också arbetat med Lammgam i Pyrenéerna och Picos de Europa National Park. Tidigare också varit medlem i den spanska kommittén för Rare Birds motsvarande svenska RK. Fotografering är en annan av hans stora intressen. Javis kontakt med Tarifa och Gibraltarsundet började på slutet av 90-talet. Här deltog han regelbundet som volontär för att räkna rovfåglar. Denna oförglömliga upplevelse resulterade i en stark koppling till Tarifa och det omgivande naturparadiset. Som fältornitolog i södra Spanien har Javi ständigt engagerat sig i övervakningen av fågelmigration. Under många år har han arbetat som natur-, fågel- och fotoguide.
Simon Carrington
Jag är en kalmarkille som de senaste åren fått full fart på min fågelskådning! Jag har alltid varit nyfiken och förundrad av djur och naturen. Nu när jag har hållit på ett tag med detta så har jag upptäckt en helt ny fantastisk värld! Såhär i efterhand undrar jag om jag klarat att leva utan fåglar? Kalmar, Öland, är mina “hemmamarker” där jag ofta beger mig ut på nya fågeläventyr.  Har även genomfört resor utomlands nu senast till Besh Barmag i Azerbajdzjan som ungdomsutsänd av Club 300. Till vardags studerar jag sista året på naturprogrammet på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar. Utöver mitt stora intresse för fältbestämning av fåglar, så fotograferar jag så ofta jag får tillfälle, både för artbestämning men också för att uttrycka mig konstnärligt. Ottenby är en plats som ligger mig varmt om hjärtat, och det är inte mycket som slår en ringmärkningssommar med vadare och nattfångst på Ölands södra udden!