Stockholms skärgård 1-3 maj 2020

Solnedgång i skärgården

Stockholm skärgård i maj är många fågelskådares dröm.
Många fåglar i kustbandet som sträcker mot norr och sina häckningsplatser.
Samtidigt så finns alltid spänningen där att hitta någon östlig raritet som gör sin första landstigning på svensk mark.
Allra längst ut i den södra skärgården hittar du Öja, eller Landsort som ön heter i folkmun. Landsort markerar sydspetsen på Stockholms skärgård och bjuder på en spektakulär ytterskärgård med storslagna naturupplevelser. Landsort är med sitt läge mitt i havet en av ostkustens få platser där du kan du också se solen både gå upp och ner i havshorisonten. På och kring Landsort hittar du ett rikt naturliv. Havsörn ses dagligen och i vattnen utanför ön finns några av Östersjöns största sälkolonier. Landsort är en av Sveriges ledande platser för fågelskådning då öns nord-sydliga läge gör den intressant som flyttfågellokal. Över 200 arter skådas årligen! Några arter som vi kommer(?)/hoppas få se i kustbandet är skärpiplärka, någon alkor, sjöorre, alfågel och varför inte hitta en praktejder i någon ejderflock som sträcker förbi. På ön hoppas vi på halsbands- och mindre flugsnappare, det är inte ovanligt att horn- och jorduggla kan hittas denna tid på året.
Här kommer vi tillbringa helgen. Vi kommer få guidad visning hos fågelstationen, en privat guidad tur i fyren, äta mycket (!) god mat på Svedtiljas och få stor portion av vacker natur!  

Tempo & svårighetsgrad:  A1  Förklaring

Guide: Gigi Sahlstrand och Bosse Thoor
Boende: Del i dubbelrum på Landsort vandrarhem (ej våningssängar), enkelrum går att få mot tillägg. Vår grupp har 4 egna hus med kök och samlingsyta.
Transport: Egen transport till färjeläget (Ankarudden), färja till Landsort.
Antal: 10-12 platser.
Pris: 5990 kr inkl. helpension, sänglinnen, städning, guidning vid ringmärkningsstationen och fyren, artlista, 2 fågelguider. Resa till färjan och färjebiljetten ingår ej.
Enkelrumstillägg: 500 kr (4 rum finns)
Anmälningsavgift: 900 kr
Anmälan: Anmälan 
Om resan: Vi siktar på en morgonfärja till Landsort (tidtabellen är ännu inte klar för 2020, vi återkommer med exakt tid när den släpps) och hem runt 15.00. Såklart kan man åka ut tidigare eller senare hem. Färjan tar ca 30 min.