Möt fåglarna vid Svartsjö slott!

Fågelvandringar vid Svartsjöviken!

1-P1170556
svartsjöviken-P1140629

2,5 mil från Bromma ut på Mälaröarna ligger Svartsjö slott naturskönt på Färingsö. Slottet härstammar från år 1580 men det nuvarande slottet är från 1730 då det gamla brann ned. Platsen hade redan på medeltiden kungligheter boende. Under många år på 1900-talet användes det som fängelse. Slottet är öppet för besök på helgerna med café och på vardagarna kan man äta lunch i Svartsjö matsal. Slottsskogen är bedårande vacker på våren/försommaren med alla sina vilda blommor och hösten med alla vackra löv. Här hittar man även landets bredaste och en av de äldsta parklindar, planterad 1620!

Intill slottet ligger Svartsjöviken. Det är en mindre sjö som förbinds med Mälaren via Svartsjö kanal. Området runt slottet och viken är fågelrika, den attraherar fåglar med sina åkrar, ängar, betesfält, slottsskog och park samt den grunda viken från Mälaren. 220 arter har observerats. Ett stenkast ifrån finns Svartsjö dämme och Svartsjö maden som också är värt ett besök. Guidningen anpassas efter fågeltillgången, vädret och månaden. Det blir en tur i slottsparken därefter blir det ett av följande alternativ (ev går de kombinera).
1. Fågeltornet i Svartsjöviken och fälten runt om.
2. Svartsjö dämme, maden och fälten jämte.
På fälten finns rastande sånglärkor, tofsvipor, starar och gäss (vissa dagar kan 6 olika arter gäss ses!). Stor chans att få se havsörn, ormvråk, sparv- och duvhök året om. Mellan april och september ses brun kärrhök, fiskgjuse och lärkfalk, senare på hösten dyker fjällvråk och blå kärrhök upp, båda kan också ses i april. Från fågeltornet ser vi knöl- och sångsvanar, änder och skäggdoppingar. Salskrake rastar alltid  tidig vår och senhöst. I dämmet och maden rastar en mängd vadarfåglar, vissa dagar kan man se upp till 10 olika arter. Med lite tur kan man även stöta på blåhake i maj och september, under vintern rastar 1-2 varfåglar. I omgivningen drar ett litet gäng skäggmesar omkring, de brukar höras på håll när de kommer, alla tider på året! Det är inte ovanligt att någon mer ovanlig fågel dyker upp.
3. Guidningarna under dec-feb (reducerat pris) är vi mest vid “Slottsbaren –  fågelmatningen” som ligger SV om slottet och i parkens början. Förutom de vanliga fågelbordsarterna ser man nästan alltid domherrar och steglitser. Några förkunskaper krävs inte på guidningarna, vi pratar om alla fåglarna som kommer i vår väg, om att sköta en fågelmatning och matningstips. Ibland kombinerar vi dessa guidningar med korvgrillning.
4. PLUS – Några av våra guidningar kallas för PLUS, där avslutar vi guidningen  med slottsfika med matig smörgås i slottet. Ibland har vi korvgrillning.
I slutet av guidningen går vi igenom vilka fåglar vi har sett och hört, dessa prickar (kryssar) vi av i en artlista du får med dig. På guidningen PLUS har vi artgenomgången inne i slottet. PS Du vet väl att det är samma företag som har gjort Nobel desserterna som levererar till Svartsjö slotts café – allt i passande slottskvalité! 

Tempo & svårighetsgrad:  A1  Förklaring

Datum: Söndag 15 sept kl 10.00 PLUS – guide Bo Thoor
Pris:350 kr – sön 15 sept. Barn upp till 15 år 300 kr.
Barn 15 år och under 50 kr, barn 7 år och under är gratis i målsmans sällskap (gäller ej PLUS sön 15 sept).
Antal:Minst 5 personer, max 20.
Samling:Karta
På Svartsjö slotts nedre parkering (närmast vattnet). Gott om platser och fri parkering.
Buss:Från Bromma plan buss 176, byte i Svanhagen till buss 315/316, kliv av vid Svartsjö slott.
Bil:Drottningholmsvägen-Ekerövägen-Färentunavägen-Svartsjövägen. Ca 25 minuter från Brommaplan.
Övrigt:Guidningen kommer vara vid Svartsjöviken och/eller Svartsjö dämme. Förutom de vanliga fåglarna hoppas vi på rastande blåhakar, vadare, havsörn, falkar, skäggmes och kungsfiskare! Guidningen varar i 3 timmar.
Ca 1,5 km enkel väg men med några stopp – fåglarna styr!  Kikare och tubkikare finns att låna.
Anmälan:Sista anmälningsdag 4 dagar innan exkursionen (men lyssna om det finns plats om du är sent ute!). Du får mer information via mail ca 4 dagar innan.

Anmälan