Kurser


“TACK Gigi! Jag uppskattar såå ditt sätt att förmedla och berätta, och bilderna som du visar är fantastiska!  Bilderna på din hemsida är för övrigt ett glädjemoment för min mamma-97år- nu när hon inte längre orkar ut i naturen.

Viveka Herz Gustafsson, som gick Rovfågelkursen och kurshelg på Sörgården
“Tack för en givande helg!!! Bra kurs med många tips som ger mersmak. Hoppas att kunna vara med fler gånger.”
Cecilia Olsson, Gävle, som var på kurshelg i Sörgården
“Vill tacka för en otroligt trevlig och lärorik helg. Du är en väldigt inspirerande och härlig kursledare och du lär ut på ett pedagogiskt, kamratligt och lättsamt sätt. Jag har lärt mig massor och vill även tacka för hjälpen med kikaren! Är supernöjd och glad.”
Maria Strömberg, 22 år, som var på kurshelg i Sörgården.
Gilla gärna vår Facebooksida (se till höger). Då får du de senaste uppdateringar om guidning, resor, kurser mm

 

Kursdag på Svartsjö slott – Färingsö

Intensivkurs – PLUS – Börja skåda fågel

1-P1170556

Kursen hålls på vackra Svartsjö slott och vi skådar i de fina omgivningarna – Svartsjöviken (läs mer om Svartsjöviken under guidning). Teori i slottssal blandas med exkursion utomhus. Många fåglar flyttar först då snö och is kommer så vi har fortfarande chans på många fåglar, så som sånglärkor, tofsvipor, starar, gäss, änder, ring- o skogsduvor, ormvråk, spar- och duvhök mm. Fågelmatningen “Slottsbaren” är även värd ett besök, många fågelarter födosöker där. Ibland blir det väldigt vackert med färger genom domherre, steglits, grönfink och gulsparv :-).  Morgonfika med smörgås, lunch och eftermiddagsfika levereras av samma företag som gjort Nobel desserterna – allt i passande slottskvalité!  Denna kurs passar dig som är helt nybörjare eller kan lite grand om fåglar eller kanske vill du bara fräscha upp dina kunskaper? Kurslitteratur blir boken Börja skåda fågel skriven av Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist. Går att köpa av oss till reducerat pris 180 SEK. Kikare finns att låna under kursen. 

Kursledare: Gigi Sahlstrand
Datum: Återkommer i september, november, januari
Antal: 5-12 deltagare
Pris: 1990 SEK (betalas vid anmälan)
Anmälningsavgift: 500 kr
Anmälan 

Kursdag i fält – Hjälstaviken

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hjälstaviken.jpg

En fortsättning för de som gick “Börja skåda fågel” men du som är nybörjare eller har god baskunskap, kan deltaga i mån av plats. Det blir en praktisk kurs ute i fält. Hjälstaviken hyser mängder med fåglar, denna lokal tillhör en av de bättre i Sverige! Vid denna tid har gässen kommit och i dessa stora flockar brukar man kunna hitta både bläs-, fjäll- och spetsbergsgås. Dessutom har flera vårfåglar anlänt – sånglärka, tofsvipa, stare, trastar, kanske nån ängspiplärka mm. Vi bör kunna se en del rovfåglar – havsörn, orm- och fjällvråk, blå kärrhök och kanske någon falk tex pilgrimsfalk. En bonus är de underbara skäggmesarna man har ganska bra chans på få se. Lunch ingår på vackra Biskops Arnö.

Kursledare: Gigi Sahlstrand
Datum:
Tisdag 19 mars, kl 09-ca 17
Antal: 7-11 deltagare
Pris: 1490 SEK inkl lunch, transporter (resan)
Anmälningsavgift: 490 SEK
Samlingsplats: Vi samåker med egna bilar. En utgår från Ekerö, en annan från Tyresö. Jag utgår från Bromma/Ängbyplan 09.00. Kan hämta upp innan på Ekerö. 
Övrigt: Vi åker efter morgonens rusningstrafik ca 09.00. Det tar ca 40 minuter från Bromma till Hjälsta. Hemfärd kan vi bestämma lite på plats, beror lite på vädret. Men inte senare än 16-17.00

Anmälan

 

Temakurser

Fågeltorn

Alla kurserna handlar om att lära sig artbestämningsknep med hjälp av syn, hörseln, biotopen och andra kännetecken samt var hittar vi dessa (främst i Stockholms län). Man bör ha en allmän baskunskap om fåglar. Är du osäker om det är för hög eller låg nivå för dig, hör av dig! 

Kursen hålls på vackra Svartsjö slott och vi skådar i de fina omgivningarna – Svartsjöviken (läs mer om Svartsjöviken under guidning). Teori i slottssal blandas med kortare exkursion utomhus. Morgonfika med smörgås, lunch och eftermiddagsfika levereras av samma företag som gjort Nobel desserterna – allt i passande slottskvalité!

Kursernas olika teman:
1. Vadare – 2 kurser, bas  och fördjupning (krävs bra bas)
2. Rovfåglar – 2 kurser, bas  och fördjupning (krävs bra bas)
3. Artportalen, lär dig rapportera och söka information.
4. Spettar, ugglor och skogshöns.
5. Trastfåglar
6. Gäss
7. Fågelläten dagaktiva.
8 . Nattläten, fåglarna du kan höra under kväll/natt i maj-juli.

Kursledare: Gigi Sahlstrand
Datum: Tisdag 9 april kl 10-16 Inställd! (dock finns en guidning 3 timmar denna dag, se under menyn Guidning)
Tema: Denna kurs omfattar 1.Rovfåglar bas. 2.Spettar, ugglor (och kort om skogshöns)
Antal: 5-12 deltagare
Pris: 1990 SEK
Anmälningsavgift: 500 SEK

Anmälan

Vinterfåglar inpå knuten (VIK)

Domherrar

Under vintern är det ett bra tillfälle att börja fågelskåda. Man slipper mängder av löv som skymmer fågeln och du kan studera fåglar nära via en fågelmatning. Vilka fåglar kan vi se här på vintern s.k. stannfåglar? Vad får vi för fåglar till vår matning, vad vill de ha för mat, kan vi locka fler fåglar och andra arter till vår matning? Om jag börjar mata fåglar måste jag då fortsätta hela vintern för annars dör de av svält och kan man mata året om? Kursen ger svar på alla frågorna och lär oss skilja på de olika arterna. Kursen passar både nybörjaren och för dem som har en baskunskap. Tre träffar i januari varav en är en exkursion och deltagande i “VIK”.
Datum: Återkommer vintern 2020!
Pris: xx
Anmälan: Går att intresseanmälan sig till gb@fagelguidning.se.

Lämna ett svar