Kurser


“TACK Gigi! Jag uppskattar såå ditt sätt att förmedla och berätta, och bilderna som du visar är fantastiska!  Bilderna på din hemsida är för övrigt ett glädjemoment för min mamma-97år- nu när hon inte längre orkar ut i naturen.

Viveka Herz Gustafsson, som gick Rovfågelkursen och kurshelg på Sörgården
“Tack för en givande helg!!! Bra kurs med många tips som ger mersmak. Hoppas att kunna vara med fler gånger.”
Cecilia Olsson, Gävle, som var på kurshelg i Sörgården

“Vill tacka för en otroligt trevlig och lärorik helg. Du är en väldigt inspirerande och härlig kursledare och du lär ut på ett pedagogiskt, kamratligt och lättsamt sätt. Jag har lärt mig massor och vill även tacka för hjälpen med kikaren! Är supernöjd och glad.” Maria Strömberg, 22 år, som var på kurshelg i Sörgården. Gilla gärna vår Facebooksida (se till höger). Då får du de senaste uppdateringar om guidning, resor, kurser mm

Workshop: Fågelfotografering

Tvådagarskurs i Stockholm som utvecklar dig som fågelfotograf

Foto: Anders Blomdahl

Under denna tvådagars fotokurs kommer du lära dig fågelfotografering från grunden, både genom föredrag och genom praktiska övningar i fält. Kursen passar både nybörjare och dig som kommit en bit med din fotografering, men som vill hitta ny inspiration att utvecklas ytterligare.
Vårt mål är att du efter denna kurs kan behärska inställningar som t.ex. bländare och ISO, samt hur dessa påverkar slutartid och bildresultat. Du kommer veta hur du får en närhet till motivet, skapar en fin bakgrund, samt hur du bör tänka när du komponerar din bild både i fält och vid efterbehandling.


Dag 1:
Kursen inleds kl 09.00 med smörgås och fika i Folkuniversitetets lokaler på Kungstensgatan 45. Startar med ett föredrag, där vi genom ord och bild visar dig grunderna i fotografering. Vi berättar om lämpliga inställningar i kameran och hur dessa påverkar resultatet. Här kommer finnas tid för praktiska övningar och egna frågor.
Efter en gemensam lunch beger vi ner till Strömmen för att testa de nya kunskaperna i fält (bilskjuts dit, ca 2 km). Där finns alltid mycket fågel att öva på, huvudsakligen änder och måsfåglar. Det är ett fint tillfälle att mata in änder för närbilder, eller att träna på att fotografera flygande fåglar.
I fält får du hjälp av våra två kursledare, både med lämpliga kamerainställningar och hur du kan tänka för att komponera dina bilder. Avslutar runt 16.00.
Dag 2:
Samling vid Råstasjön på morgonen, runt 08.30 (beror på vädret). Buss stannar vid samlingsplats och gott om bilparkeringar. Här kommer du kunna fotografera hägrar under normalt goda förhållanden. Du kommer kunna öva på olika ljus, avstånd och bakgrund. Vi bjuder på fika i fält.
Efter avslutad fotografering äter vi en gemensam lunch på Scandic Järva krog (bilskjuts dit, ca 2 km), för att sedan avsluta workshopen med en ny sittning inomhus i Scandic Järva krog, där vi summerar det vi lärt oss och avslutar kursen ca 15.00.
Lämplig utrustning är en egen kamera och ett objektiv med en brännvidd från ca 400 mm och uppåt.
Not. Här kan du läsa mer om Råstasjön.

Foto: Anders Blomdahl

Kursledare: Anders Blomdahl och Linda Jonasson. Läs om våra prisbelönta kursledare!
Datum: 29 februari – 1 mars 2020
Antal: 10-15 deltagare
Pris: 3990 kr
Anmälningsavgift: 1000 kr
Övrigt: I kursen ingår lunch två dagar, 3 fika med smörgås/bulle, transporter mellan kurslokal och utomhuslokal och vice versa. Eventuell resa till och från Stockholm samt logi bokas av deltagaren själv.
Anmälan 

Kursdag på Svartsjö slott – Färingsö

Intensivkurs under en dag – PLUS – Börja skåda fågel

1-P1170556

Denna kurs hålls på vackra Svartsjö slott och vi skådar i de fina omgivningarna – Svartsjöviken (läs mer om Svartsjöviken under guidning). Teori i slottssal blandas med exkursion utomhus. Många fåglar flyttar först då snö och is kommer så vi har fortfarande chans på många fåglar, så som sånglärkor, tofsvipor, starar, gäss, änder, ring- o skogsduvor, fjäll- och ormvråk, spar- och duvhök mm. Troligtvis rastar den vackra salskraken och med lite tur kan man höra/se skäggmesarna som lever i vassarna. Varfågeln som övervintrar i området bör vara på plats. Fågelmatningen “Slottsbaren” är även värd ett besök, många fågelarter födosöker där. Ibland blir det väldigt vackert med färger genom domherre, steglits, grönfink och gulsparv :-).  Morgonfika med smörgås, lunch (jultallrik ) och eftermiddagsfika levereras av samma företag som gjort Nobel desserterna – allt i passande slottskvalité!  Denna kurs passar dig som är helt nybörjare eller kan lite grand om fåglar eller kanske vill du bara fräscha upp dina kunskaper? Kurslitteratur blir boken Börja skåda fågel skriven av Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist. Går att köpa av oss till reducerat pris 180 SEK (signerad). Kikare finns att låna under kursen. Kikare kan även köpas på plats.

Kursledare: Gigi Sahlstrand
Datum: Söndag 15 december kl 10-16
Antal: 5-12 deltagare
Pris: 1990 SEK (betalas vid anmälan)
Anmälningsavgift: 500 kr
Anmälan 

Kursdag i fält – Hjälstaviken

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hjälstaviken.jpg

En fortsättning för de som gått nybörjarkurs för Gigi men du som har en baskunskap, kan deltaga i mån av plats. Det blir en praktisk kurs ute i fält. Hjälstaviken hyser mängder med fåglar, denna lokal tillhör en av de bättre i Sverige! Vid denna tid har gässen samlats och i dessa stora flockar brukar man kunna hitta både bläs-, fjäll- och spetsbergsgås. I strandkanten rastar en del vadare och i sjön ligger många änder. Dessutom bör många tranor finnas. Vi bör kunna se en del rovfåglar – havsörn, orm- och fjällvråk, blå kärrhök och kanske någon falk tex pilgrimsfalk. En bonus är de underbara skäggmesarna man har ganska bra chans på få se. Lunch ingår på vackra Biskops Arnö.

Kursledare: Gigi Sahlstrand
Datum:
Återkommer om datum!
Antal: 5-12 deltagare
Pris: 1490 SEK inkl lunch, transporter (resan)
Anmälningsavgift: 490 SEK
Samlingsplats: Min bil med 3-4 platser utgår från Bromma/Ängbyplan 09.00. Kan hämta upp innan på Ekerö. 
Övrigt: Vi åker efter morgonens rusningstrafik ca 09.00. Det tar ca 40 minuter från Bromma till Hjälsta. Hemfärd kan vi bestämma lite på plats, beror lite på vädret. Men inte senare än 16-17.00

Fågelskådarkurs på Folkuniversitetet

Kungsfiskare

Har du funderat på börja fågelskåda eller väcka upp de slumrande kunskaperna? Nu har du bra tillfälle, Gigi kommer hålla kurser för Folkuniversitetet Stockholm i höst-vinter-vår 19/20., En heldagskurs i fält och två stycken 3-träffars kurser med två teoretiska lektioner inomhus och en i fält. Mer information samt anmälan i länkarna.
– Torsdag 21, 28 nov och i fält sön 8 dec. Folkuniversitets lokaler Folkuniversitetets 3-träffars kurs FULLBOKAD!
– Torsdag 5, 12 mars och i fält sön 5 april. Folkuniversitets lokaler Mer info kommer senare.
– Torsdag 16 april, en heldag i fält vid Hjälstaviken. Mer info kommer senare


Vi ses!

Temakurser

Fågeltorn

Alla kurserna handlar om att lära sig artbestämningsknep med hjälp av syn, hörseln, biotopen och andra kännetecken samt var hittar vi dessa (främst i Stockholms län). Man bör ha en allmän baskunskap om fåglar. Är du osäker om det är för hög eller låg nivå för dig, hör av dig! 

Kursen hålls på vackra Svartsjö slott och vi skådar i de fina omgivningarna – Svartsjöviken (läs mer om Svartsjöviken under guidning). Teori i slottssal blandas med kortare exkursion utomhus. Morgonfika med smörgås, lunch och eftermiddagsfika levereras av samma företag som gjort Nobel desserterna – allt i passande slottskvalité!

Kursernas olika teman:
1. Vadare – 2 kurser, bas  och fördjupning (krävs bra bas)
2. Rovfåglar – 2 kurser, bas  och fördjupning (krävs bra bas)
3. Artportalen, lär dig rapportera och söka information.
4. Spettar, ugglor och skogshöns.
5. Trastfåglar
6. Gäss
7. Fågelläten dagaktiva.
8 . Nattläten, fåglarna du kan höra under kväll/natt i maj-juli.

Kursledare: Gigi Sahlstrand
Datum: Söndag 9 februari 2020 kl. 10-16
Tema: Rovfåglar bas, gäss, spettar
Antal: 5-12 deltagare
Pris: 1990 SEK
Anmälningsavgift: 500 SEK

Anmälan

Vinterfåglar inpå knuten (VIK)

Domherrar

Under vintern är det ett bra tillfälle att börja fågelskåda. Man slipper mängder av löv som skymmer fågeln och du kan studera fåglar nära via en fågelmatning. Vilka fåglar kan vi se här på vintern s.k. stannfåglar? Vad får vi för fåglar till vår matning, vad vill de ha för mat, kan vi locka fler fåglar och andra arter till vår matning? Om jag börjar mata fåglar måste jag då fortsätta hela vintern för annars dör de av svält och kan man mata året om? Kursen ger svar på alla frågorna och lär oss skilja på de olika arterna. Kursen passar både nybörjaren och för dem som har en baskunskap. Tre träffar i januari varav en är en exkursion och deltagande i “VIK”.
Datum: Återkommer vintern 2020!
Pris: xx
Anmälan: Går att intresseanmälan sig till gb@fagelguidning.se.

Lämna ett svar