Fågelvandringar i Kalmar vår/sommar 2020

Under vårvintern och våren kommer vi ha fågelvandringar på olika platser runt om Kalmar.

Kalmar Stadspark: Fågelvandringen sker i stadsparken med omnejd, spännande område fast vi befinner oss mitt i Kalmar.
Änder brukar rasta i större mängder, och förhoppningsvis dyker det upp någon dopping. Trutar, måsar finns alltid i området, här kan vi också få se havsörnen patrullera, med slottet som bakgrund. Efter att vi har titta över slottsfjärden så går vi en vända i stadsparken, troligen så hittar vi en övervintrande rödhake här. I slottsallé brukar stenknäck, nötväcka och större hackspett söka föda, kanske finns rörhönan kvar i den lilla dammen i parken.

Lindö: Runt fjärdarna i Kalmar brukar svanar, måsar och änder samlas, kanske får vi se några skäggdoppingar eller varför inte dennes lilla kusin smådoppingen som brukar finnas ett flertal av här. Hackspettar, duvor och en del småfåglar bör hålla till i skogsdungarna på Lindö. Med lite tur så kan det finnas rörhöna och kungsfiskare har, detta område är alltid lika spännande.

Kalmar dämme: Ett spännande område där det går att hitta det mesta i fågelväg. Gässen brukar rasta i stora mängder, och förhoppningsvis dyker brun kärrhök i vassområdena. Varför inte någon tärna, sävsparv eller kanske sädesärlan har anlänt till området.

Beijershamn: För dem som vill samåker vi från Kalmar annars möts vi på parkeringen vid Beijershamn kl 09. Vi kommer mötas av en härlig fågelsång, blomsterprakt, vadare som kilar på stranden och mängder av fåglar på vattnet.

Guidningarna avslutas på samma plats som den påbörjades, där kommer artlistor att delas ut och vi har en genomgång om vilka arter som vi har sett under vandringen.
Alla kan delta! Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer att ses/höras under guidningen. Kikare kan lånas ut. Guidningen varar i strax över 2 timmar. Ingen föranmälan behövs göras! Dock behövs anmälan till 21 maj – Beijershamn.

Nyhet! Under våra guidningar kan man samtidigt spela fågelbingo som laddas ned från vår hemsida till din mobil. Valfritt men oftast uppskattat och roligt att kryssa av fåglarna vi stöter på. Litet pris ges till den som får första raden :-). Du hittar “Fågelbingo” under menyn “Kontakt”.

Ledare: Bo Thoor & Gigi Sahlstrand
Datum: Lördag 22 feb kl 10 (Lindö)
Söndag 8 mars kl 10 (Stadsparken)
Lördag 11 april kl 10 (Kalmar dämme)
Torsdag 21 maj kl 09 (Beijershamn, samåkning från Kalmar – OBS! Föranmälan krävs, se nedan)
Pris: 100 SEK (barn under 15 år halva priset)
Samling: Samling: Kalmar stadspark, se kartan  Karta
Anmälan 21 maj – Beijershamn. Anmälan
Buss/tåg: Kalmar stadspark: Buss till centralstationen 250m till samlingsplats.